Gyventi – tai nereiškia kvėpuoti, tai reiškia veikti. Ne tasai ilgiausiai gyvena, kuriam daugiausiai metų, o tasai, kuris labiau už kitus jautė gyvenimą. Jean-Jacques Rousseau
Gyventi – tai nereiškia kvėpuoti, tai reiškia veikti. Ne tasai ilgiausiai gyvena, kuriam daugiausiai metų, o tasai, kuris labiau už kitus jautė gyvenimą. Jean-Jacques Rousseau
Gyventi – tai nereiškia kvėpuoti, tai reiškia veikti. Ne tasai ilgiausiai gyvena, kuriam daugiausiai metų, o tasai, kuris labiau už kitus jautė gyvenimą. Jean-Jacques Rousseau

2023 m. Projektas „Pagalba santykių krizes išgyvenančioms šeimoms“

2023 metais VšĮ Šiaulių psichologinių paslaugų centras pasirašė sutartį su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir tęsia 2022 metais pradėtą vykdyti projektą „Pagalba santykių krizes išgyvenančioms šeimoms“ .

 

Projekto tikslas – įgalinti šeimas įveikti santykių krizes ir  gebėti savarankiškai pasirūpinti savo šeimos gerove, taip užtikrinant pozityvią šeimos raidą.

 

Projekto uždaviniai:

  • Pravesti individualias psichologo konsultacijas siekiant asmenis įgalinti įvardinti esmines santykių problemas, įsisąmoninti motyvaciją pokyčiams, formuoti terapinius tikslus ir pasirengti grupės psichoterapijai.
  • Suorganizuoti psichoterapines grupes  santykių krizes išgyvenančioms šeimos nariams, siekiant perdirbti krizinius jausmus, įvardinti asmenines problemas tarpasmeninių santykių kontekste, numatyti  efektyvesnius problemų sprendimo būdus bei dalintis gerąją patirtimi.

Projekto tikslinė grupė:

  • Santykių krizes išgyvenantys asmenys šeimoje (skyrybos, neištikimybė, interesų konfliktas, psichologinis smurtas ir konfliktai dėl kitų artimų asmenų).

 

Projekto tikslui pasiekti  bus vykdomos veiklos 2 kryptys:

  • Pirma veiklos kryptis: individualios psichologo – psichoterapeuto konsultacijos, kurios skirtos žmonėms, išgyvenantiems įvairias santykių krizes šeimose, kurias įtakoja konfliktai dėl išryškėjusių asmenybinių bei vertybinių skirtumų, interesų skirtumų; konfliktai su sutuoktinio artimaisiais; išdavystės; netektys; etc., taip pat skyrybų krizes išgyvenantiems žmonėms. Konsultacijų metu siekiama: padėti geriau įsisąmoninti savo išgyvenimus, išreikšti jausmus, suvokti tarpasmeninių santykių problemų bei konfliktų esmines priežastis, numatyti tikslus, kurių įgyvendinimas galėtų padėti gerinti savijautą ir santykius.

 

  • Antra veiklos kryptis: psichoterapinė grupė šeimų santykių krizes išgyvenantiems asmenims. Užsiėmimai grupėje skirti norintiems keisti esamą situaciją, geriau atpažinti savo ir kitų poreikius, didinti savivertę, labiau pažinti, suprasti save bei kitus šeimos narius, gerinti empatijos ir kitus efektyviams tarpasmeniniam bendravimui būtinus įgūdžius, keisti elgesį savo ir kitų atžvilgiu, gerinti šeimos gyvenimo kokybę. Psichoterapinėje grupėje siekiama: padėti įveikti santykių krizę šeimoje, spręsti tas problemas, kurios patiriamos santykiuose: nemokėjimas užmegzti ir palaikyti artimų ryšių, negalėjimas išsakyti savo jausmų ir/ar nuomonės, sunkumai priimant kritiką, įsipareigojimus,  konfliktavimas, pasitikėjimas, savęs nuvertinimo jausmas, nepasitikėjimas kitais ir/ar savimi, jausmai dėl praeities/dabarties/ateities santykių: baimė, vienatvė, nerimas, gėda, kaltė, pyktis, baimė suklysti.

 

Kontaktinis asmuo:

Projekto vadovė Erika Butėnienė

Tel. +370 611 46464

El.paštas: info@siauliuppc.lt

PROJEKTO APIMTYJE PASIEKTA:

 

PROJEKTO UŽDAVINYS: Pravesti individualias psichologo konsultacijas siekiant asmenis įgalinti įvardinti esmines santykių problemas, įsisąmoninti motyvaciją pokyčiams, formuoti terapinius tikslus ir pasirengti grupės psichoterapijai.

 

Individualios psichologo – psichoterapeuto konsultacijos skirtos žmonėms, išgyvenantiems įvairias santykių krizes šeimose, kurias įtakoja: KONFLIKTAI (dėl išryškėjusių asmenybinių, vertybinių skirtumų konfliktai su sutuoktinio artimaisiais) IŠDAVYSTĖS; NETEKTYS; SKYRYBOS. Konsultacijų metu buvo siekiama padėti įsisąmoninti savo išgyvenimus, išreikšti jausmus, suvokti tarpasmeninių santykių problemų bei konfliktų esmines priežastis, numatyti tikslus, kurių įgyvendinimas galėtų padėti gerinti savijautą ir santykius.

 

PASIEKTI REZULTATAI:

  • Rezultatas: Išmoko įveikti emocinius, psichologinius sunkumus: Konsultacijų metu buvo siekiama padėti įsisąmoninti savo jausmus, susijusius su krize, suvokti kaip ji veikia kitus gyvenimo aspektus.
  • Rezultatas: Geba užmegzti ir palaikyti artimą ryšį, išsakyti savo jausmus ir/ar nuomonę ir koreguoti savo elgesį šeimoje: Konsultacijų dėka klientai geba atpažinti ir keisti negatyvų mąstymą, formuoti teigiamą požiūrį į save ir aplinką, įveikti beviltiškumo ir bejėgiškumo jausmą. Psichologo psichoterapeuto pastangos buvo nukreiptos į asmeninį kliento augimą, siekiant aukštesnio sąmoningumo lygio. 
  • Rezultatas: žino santykių krizės įveikimo mechanizmus ir alternatyvas: Konsultacijų dėka asmuo jausis gebantis kontroliuojanti savo veiksmus, surasti kasdienių problemų sprendimus, atrasti stipriąsias savo puses ir pasinaudoti jomis įvairiose gyvenimo srityse ir įveikiant santykių krizes šeimoje.
  • Rezultatas: Individualių konsultacijų metu buvo keliama motyvacija grupiniai psichoterapijai, formuojami terapiniai tikslai nukreipti į asmenybės pokyčius. Terapiniu veiksniu grupėje tampa ne tik kliento bendravimas su psichologu, bet ir su kitais grupės dalyviais. Dirbant grupėje susikuria toks „mini sociumas“, kuriame atsiskleidžia grupės dalyviams įprasti reagavimo būdai, o taip pat įgūdžiai rasti vietą sau būryje žmonių. Klientas grįžtamąjį ryšį arba atspindį gauna ne tik iš psichologo, bet ir iš kitų grupės narių. Taigi kliento jausmai, mintys, įsitikinimai bei elgesys yra veikiami grupės, kaip visumos.

 

 

PROJEKTO UŽDAVINYS: Suorganizuoti psichoterapines grupes santykių krizes išgyvenančioms šeimos nariams, siekiant perdirbti krizinius jausmus, įvardinti asmenines problemas tarpasmeninių santykių kontekste, numatyti efektyvesnius problemų sprendimo būdus bei dalintis gerąją patirtimi.

Užsiėmimai grupėje skirti norintiems keisti esamą situaciją, geriau atpažinti savo ir kitų poreikius, didinti savivertę, labiau pažinti, suprasti save bei kitus šeimos narius, gerinti empatijos ir kitus efektyviam tarpasmeniniam bendravimui būtinus įgūdžius, keisti elgesį savo ir kitų atžvilgiu.

 

PASIEKTI REZULTATAI:

  • Rezultatas: Gebės įveikti santykių krizės šeimoje padarinius,  spręsti problemas, kurios patiriamos santykiuose. Dalyviai gebės įvardinti asmenines problemas tarpasmeninių santykių kontekste,  suprasti save bei kitus šeimos narius, užmegzti ir palaikyti artimų ryši, vesti dialogą,  išsakyti savo jausmus, nuomonę bei priimti kritiką.
  • Rezultatas: Gebės prisiimti įsipareigojimus ir atsakomybę už savo sprendimus, taip užtikrinant šeimos gerovę ir pozityvią šeimos raidą. Dalyviai geriau pažino save, sustiprėjo pasitikėjimas savimi, atsirado gebėjimas keisti elgesį savo ir kitų atžvilgiu, todėl galės prisiimti įsipareigojimus ir atsakomybę už savo sprendimus, spręsti problemas įveikiant santykių krizę šeimoje ir gerinant šeimos gyvenimo kokybę.
  • Rezultatas: Tvarus poveikis: prognozuojama, kad projekte dalyvavę asmenys gebės plėtoti pozityvius santykius šeimose, įveikti kylančias krizes.